Emniyet Kemeri Hayat Kurtarır

Önceki akşam Demet Akbağ’ın eşi Zafer Çika’nın geçirdiği trafik kazasının detaylarını öğrenince (emniyet kemeri takmadığı için aracın ön camından fırladığı ve ağır yaralandığını ve sonrasında hayatını kaybettiğini) aklım 33 sene öncesine uçuverdi.

1986 senesinde Gazi Tıp Fakültesinde Plastik Cerrahi uzmanlık eğitimime başlamıştım.

Hâlâ öyle midir bilmiyorum ama bizleri 6 yıllık uzmanlık eğitimlerimizin ilk iki yılında birer aylık sürelerle acil serviste çalıştırıyorlardı.

İlk senenin acil servis rotasyonunda o kadar çok trafik kazası ile gelen yaralı görmüştüm ki içimde “trafiğe çıkan herkes kaza geçirir” korkusu yeşermişti.

O sene yaz tatiline giderken araba kullanmak gerçek bir eziyet olmuştu.

Tabii trafik kazası yaralıları ile ilgim sadece acil servis rotasyonları ile sınırlı kalmadı uzmanlık eğitimim ve sonrasındaki çalışma hayatımda.

Çalıştığım hastanelere gelen trafik kazalarındaki bütün el ve yüz yaralanmaları, doku kayıpları hep benim branşımın ilgi alanındaydı.

Kemer Takmamanın Yıkıcı Sonuçları

Kazaya karışan araçta şoförün emniyet kemeri takılı değilse suratını-göğsünü-karnını direksiyona öyle bir çarpar ki sonuçları yıkıcıdır.

Sağ ön koltuktaki yolcunun kemeri yoksa suratını torpido gözünün üstüne aracın göğsüne öyle bir çarpar ki yüz kemikleri tuz buz olur.

Ve bizi saatlerce uğraştırır hangi kemik parçasının nereden koptuğunu bulup yerine tespit edebilmek, yüzündeki cam parçalarını bulup çıkartabilmek için…

Arka koltukta oturan yolcuların emniyet kemerleri takılı değilse hem kendileri büyük hasar görürler kaza anında hem de ön koltuklarda oturanlara arkadan öyle bir kuvvet uygularlar ki çaptıklarında sonuçları felakettir inanın.

O yıllarda araçların arka koltuklarında emniyet kemeri standart donanım değildi ve emniyet kemeri kullanımı henüz mecburi değildi.

Ama ben bu eğitim ve korkuyla sahibi olduğum Renault 12 SW aracımın arka koltuğuna da emniyet kemeri taktırmıştım ve araçtaki herkes kemerini takmadan hareket etmez olmuştum hâlâ da öyle davranırım.

Yok mesafe kısaymış, yok bu saatte yolda kimse olmazmış, yok burası köy yoluymuş vs, vs, vs, bahaneleri geçersizdir.

Aracın içindeyseniz araç hareket hâlinde olmasa bile emniyet kemeriniz mutlaka takılı olmalıdır, kimin nereden gelip size çarpacağını bilemezsiniz…

Sevdiklerinizi üzmemek, onların arkasında kalıp üzülmemek için lütfen araca oturur oturmaz emniyet kemerlerinizi takın ve araçtaki herkese de taktırın.

Ben sundum, gerisi sizlere kalmış.

Zafer Çika’nın sevenlerine sabır, kendisine de gittiği yerde huzur diliyorum…

Mustafa Ali Aydoğdu