Delilik İle Dahilik Arasında İnce Bir Çizgi Vardır

Tam adı John Forbes Nash olan dahi, 1928 yılında doğmuştur.  Çok başarılı bir kariyere sahip olan Nash, bütün engellere rağmen yaşamasını bilmiş ve 1994 yılında Nobel Ekonomi Ödülünü almıştır.

(Kısa bir dipnot düşelim: Matematik dalında nobel ödülü yoktur. Çünkü vakti zamanında bu ödülün verilmesini sağlayan Alfred Nobel’in sevgilisi bir Nobel’i bir matematikçi için terk etmiştir. Bu olayın ardından Sayın Alfred bu bilim dalında ödül verilmesini öngörmemiştir.)

John Nahs’in bu ödülü almasını sağlayan eseri ise “Oyun Teorisi”dir. Bu eseri 21 yaşında Princeton üniversitesinde doktora tezi olarak sunmuştur ve tam 45 yıl sonra Nobel ödülüne layık görülmüştür.

John Nash daha çok gençken MIT de profesör olarak çalışmaya başlamıştır. Soğuk savaş yıllarında ABD için şifre çözücülük görevi de üstlenmiş, bu konuda çok başarılı işler çıkarmıştır.

Fakat ilerleyen zamanlarda bu işi kendince biraz abartmıştır. Bu sıralarda eşi Alicia Larde ile evlenmiş ve 30’lu yaşlara gelmeden bir çocuk sahibi olmuştur.

Herşey yerli yerinde giderken, bu Nobel ödüllü Profesörün, şizofreni hastası olduğu ortaya çıkmıştır.

Böyle bir tanı konmasına neden olan en önemli neden, etrafındaki herkese yurttaki oda arkadaşından bahsediyor oluşudur.

(Kayıtlara göre üniversitede yurtta tek başına kalmıştır)

Doktorların kontrolleri sonucunda bir akıl hastanesine yatırılmasının uygun olduğu belirtilmiştir.

Hastaneye yatmak istemeyen John Nash, eşi Alicia’nın da karşı çıkmasıyla birlikte hastaneye yatırılmaktan zor da olsa kurtulmuştur.

Eşinin kendisine bu denli destek olması sebebiyle, almış olduğu Nobel ödülünü eşine ithaf etmiştir Nash.

Sonraki yaşamını eşinin rehberliği ve himayesinde geçirmiştir.

2015 yılında ABD’nin New Jersey eyaletinde eşi ile birlikte içinde bulunduğu taksinin kaza yapması sonucu hem eşi hem de kendisi hayatını kaybeder.

 2012 yılında Türkiye’ ye gelen Nash (İstanbul Bilgi Üniversitesi’ne geldi) Türkiye’nin Dünyada matematikte sondan ikinci olduğunu öğrenmiş ve şu cümleyi kurmuştur:

İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur.”