Kağıttan Bin Turna ve Sadako Sasaki

Japonya’ya atom bombası atıldığında 2 yaşında olan bir kız, 12 yaşına geldiğinde maruz kaldığı radyasyon nedeniyle kansere yakalanmıştı. Savaşta öksüz ve yetim kalan Sadako Sasaki hastaneye yatırıldı.

Ama durumu ümitsizdi. Hastanedeki tüm doktorlar, küçük kızın ölümü için gün sayarken, küçük Japon kızı hayat doluydu. Koridorlarda koşuyor, oynuyor ve diğer hastalara yardım ediyordu.

Kağıttan Bin Turna

Hastaların arasında en sevdiği kişi ise 80 yaşlarında, kendisi gibi kanser olan yaşlı bir kadındı. Küçük Japon kızı, ölüm döşeğindeki bu yaşlı kadını hiç yalnız bırakmadı.

Yaşlı kadın son nefesini vermeden önce Sadako’ya  “Benim için çok geç ama, bizim inanışımıza göre; eğer bir kişi kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor. Ben yapamadım, sen yap ve kurtul” dedi. Kısa bir süre sonra da hayata veda etti.

Küçük Japon kızı çok üzülmüş ama hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanatı olan origamiyle kağıttan turna kuşları yapmaya başlamıştı.

Neşe içinde çalıştığından ilk başlarda çok hızlı yapıyordu. 1000 tane turna kuşu yapması işten bile değildi.

Hastalığı iyice kötüye gitse de o sabah akşam hiç durmadan turna kuşu yapıyor yaptıkça kendini iyi hissediyordu.

Baştan sona yok olan bir şehirde kağıt bulmak da zor olduğu için kuşların boyutları iyice küçülüyor ve yapımı daha da zorlaşıyordu.

Bu hazin öykü önce yerel, sonra da uluslararası basında yer aldı. Dünyanın dört bir yanından insanlar kıza, binlerce turna kuşu göndermeye başladı.

Ama küçük Japon kızı, haberler basında çıktığında elini kıpırdatamaz hale gelmişti.

25 Ekim 1955 günü Sadako 12 yaşında iken hayattaki son saatlerini 637. kuşu yaparak geçirdi.

Hastabakıcılar odaya girdiklerinde küçük Japon kızı yüzünde bir tebessüm, yatağında cansız yatıyordu.

Küçücük bedeni diğer yüz binlerce atom bombası mağdurları gibi toprağa verildi. Bir farkla; mezarına tam 1000 adet turna kuşu ile birlikte gömüldü Sadako.

Sadako’nun öyküsü daha en başında ülkede büyük yankı uyandırdı. Postacılar aylarca kağıttan turna kuşu taşırlar hastaneye.

Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşları Japonya’da şuan bir müzede sergileniyor…

Turna kuşu, o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.

Sadako Sasaki anısına Hiroşima’da bir anıt yapılmış ve ABD’de Seattle Barış Parkı’na da bir heykeli de dikilmiştir.

Onun anısına bombanın atılışının her yıl dönümü 6 Ağustos’ta Japonya ve dünyadan çocuklar evrensel barış adına turna kuşu yapıp, Sadako’nun Hiroşima’daki anıtına gönderirler.